Bloddonation til hunde

Hunde der giver bloddonation til andre hunde. Har du hørt den før? Vi hjalp en flok dyrlæger med at optimere behandlingsforløbet for de hunde, de har på briksen til at donere blod til andre hunde.

Et samarbejde mellem Landbohøjskolen og ingeniørfirmaet Granzow har gjort det lettere for kæledyr at blive bloddonorer. Og det redder liv. Med et vakuumsystem til veterinærer blev resultatet storslået.

Granzow har bl.a. hjulpet dyrlæger fra det tidligere Landbohøjskolen, nu Det Biovidenskabelige Fakultet, Institut for Mindre Husdyrs Sygdomme. På instituttet behandler man syge dyr, og som en del af nogle behandlinger laver man også blodtransfusioner.


Det er dog ikke helt ukompliceret sådan at tappe en hund for blod. Hvor den gennemsnitlige tappetid for os mennesker ligger et sted mellem 4-6 minutter kan den hos hunde, grundet deres anderledes anatomi, tage helt op til 18 minutter. Hundeejere vil vide, at det kan være lidt af en udfordring at få sin hund til at ligge stille i længere tid, hvilket dyrlægerne vi arbejdede sammen med, kunne skrive under på. Desværre medførte de i nogle tilfælde, at de var nødt til at skælde hundene ud for at de kunne ligge stille.

De tænkte: "Der måtte findes en bedre løsning" - og derfor hev de fat i os.

En af vores ingeniører så på sagen, og fandt på en smart løsning i form af et vakuumsystem, der skaber undertryk og suger blodet ud af hunden med et tryk på 800 mbar. Brugen af vakuumsug fremfor at lade blodet løbe frit betød, at tappetiden røg helt ned på omkring 3 minutter.

I praksis betød det en oplevelse, der er langt mindre stressende for hunden, og samtidig et arbejdsmiljø, der er langt sjovere at være i for de ansatte.

Behovet for blod stiger. Flere dyr kan f.eks. behandles for hjerte/lunge orm.

Det var Professor Annemarie T. Kristensen, som i år 2000 begyndte at anvende donorblod fra kæledyr på samme måde, som vi kender det fra mennesker. 

Hvert år giver ca. 20 hunde blod til instituttet og redder dermed andre hundes liv. Også katte er bloddonorer.

Behovet for blod stiger. Der er flere dyr, som f.eks. kan behandles for hjerte/lunge orm. De får både medicin og blod. Flåter giver parasitter, som også giver blodmangel. På det Biovidenskabelige Fakultet gives der transfusioner med røde blodlegemer.

Pumpe forkorter tiden

Veterinærsygeplejersken fik hurtigt et ønske om at nedbringe tiden på en bloddonation fra de 17-18 minutter, det tog i starten, da det er længe for et dyr at holde sig i ro.

Hun fik kontakt til det rådgivende ingeniørfirma Granzow, der er førende indenfor vakuumpumper i Danmark, og også leverer vakuumudstyr til de danske hospitaler. De udviklede i fællesskab en lille pumpe, der hjælper blodet på vej. I dag tager det kun tre minutter for en hund at afgive 450 ml blod med Danmarks første bloddonormaskine til dyr.

En bloddonor-hund skal veje over 25 kg, være mellem et og seks år og selvfølgelig sund og rask. 

Danmarks første blodbank til dyr

Landbohøjskolen har Danmarks første blodbank til dyr. En hund afgiver højest blod fire gange årligt. Lovgivningen gør, at Landbohøjskolen ikke sælger blod, og alt blod screenes for parasitter m.v. Dyr fra andre steder i landet kan henvises til blodtransfusion på Landbohøjskolen.

Hunden Tjalfe

I et bur på det tidligere Landbohøjskolen, nu Det Biovidenskabelige Fakultet, Institut for Mindre Husdyrs Sygdomme står Tjalfe. Han er en mastiff og ikke ligefrem et lille husdyr, men han er syg. Tre gange har han fået blodtransfusioner, fordi en sygdom ødelægger hans røde blodlegemer. Transfusionerne ilter blodet, og uden dem var han formentligt død.

"Det nye apparat letter processen, vi skulle være meget tålmodige tidligere og måtte nogle gange skælde hunden ud for at få den til at ligge stille. Det er ikke nødvendigt længere"

Siger Hanne Bøckhaus, som selv har mistet to hunde, der kunne have overlevet med en blodtransfusion.

Klimavenlige løsninger, der betaler sig

Klimavenlige løsninger, der betaler sig

Klimaforandringer, grøn energi, bæredygtighed – ord, der er på alles læber. Lønsomme løsninger til industrien er måske ikke altid synonymt med de grønne buzzord, jeg netop har opstillet, men hos Granzow...

Den lille grønne bog om trykluft

Den lille grønne bog om trykluft

Granzow A/S har udgivet trykluftkompendiet "Den Lille Grønne", som gennemgår trykluften fra A til Z. "Den Lille Grønne" henvender sig til personer. som ønsker en grundlæggende viden om trykluft...

Forskellen på olier, fedt og smøremidler til vakuumpumper

Forskellen på olier, fedt og smøremidler til vakuumpumper

Opdag hemmeligheden bag en gnidningsfri ydeevne og optimer din vakuumpumpes potentiale med vores spændende guide til smøremidler. Her finder du et online værktøj til at vælge den ideelle olie for ultimativ ydeevne og de produkter du kan bestille hos os.

Hvilke kompressortyper er der?

Hvilke kompressortyper er der?

Kompressorer og trykluftsanlæg anvendes i mange brancher – lige fra tandlæger, i laboratorier og over alt i industrien, og vi hjælper jer gerne med at finde frem til, hvilken type kompressor, der er det rigtige valg for jeres virksomhed og behov.

Ved at klikke på 'Accepter alle' giver du samtykke til, at vi kan indsamle oplysninger om dig til forskellige formål, herunder: Funktionalitet, statistik og markedsføring.